du kan använda plexiglas till allt möjligt
Forskning

Använda plexiglas

Materialforskning är ett mycket spännande område som inte sällan leder till helt nya produkter som tar marknaden med storm när det blivit tillräckligt billigt att producera materialet i fråga. Det gällde inte minst plaster i mitten av förra seklet då flera sorters plats med intressanta egenskaper tog steget ut från laboratorierna till storskalig produktion. Böjbara skrivmaterial i trä revolutionerade redan möbeltillverkning på 50-talet och lika stort inflytande hade plexiglas, som faktiskt är en form av plast trots att materialet är genomskinligt. Man kom att använda plexiglas i många sammanhang, inte minst som ersättning för vanligt glas, eftersom det väger betydligt mindre och är mer flexibelt och slagtåligt. I den här texten kan du läsa mer om olika sätt att använda plexiglas.

Använda plexiglas till prydnads- och bruksföremål

Polymetylmetakrylat även kallat akrylplast eller plexiglas är ett material som utvecklades på 30-talet och som snabbt kom i bruk. Plasten hade varit känd ganska länge men tysken Otto Röhm tog patent på namnet plexiglas och tog fram nya mer kostnadseffektiva framställningsmetoder som ledde till nya sätt att konstruera saker av plexiglas. Succén var ett faktum! Under en period på 60- och 70-talet var det mycket populärt att använda plexiglas till möbler samt bruks- och prydnadsföremål. Många klassiska lampor är gjorda i plexiglas och föremål som gitarrer, vaser och bord fick en ny och futuristisk look. Att använda plexiglas var helt enkelt i ropet, inte minst för att det var första gången man kunde använda ett genomskinligt material till att massproducera föremål med avancerade former.

Att använda plexiglas är mycket praktiskt när man vill ha ett transparent material som inte är lika tungt som glas och därför kan flyttas enkelt. Ett glasbord kan väga väldigt mycket men ett bord eller en stol av plexiglas har inte det problemet och är därför smidigare att hantera. Precis som andra föremål av plast kan allt som är gjort av plexiglas rengöras på ett enkelt sätt med vatten. Det finns även en del mer avancerade användningsområden där plastens egenskaper kommer till sin rätt. Plexiglas stöts inte bort av kroppen och har därför många medicinska tillämpningar. Bland annat vid framställning av ögonimplantat. Glasögon kan också göras i detta material och det gör dem i regel bekvämare att bära.

Planerar du att använda plexiglas till någonting men är osäker på hur du ska gå tillväga för få till det precis så som du vill ha det? Varför inte anlita en snickare – tack vare införandet av ROT-avdraget, är det idag mer prisvärt än tidigare!

Plexiglas istället för glas, för- och nackdelar

Man kan egentligen alltid använda plexiglas istället för glas. Anledningen till att det inte görs i större utsträckning är att det är lite dyrare att framställa. Plexiglas är mer stötsäkert än vanligt glas och används till rutor i flygplan, instrumentpaneler och stora akvarier där man vill försäkra sig mot allvarliga olyckor på grund av just stötar. Glas är dessutom mycket tyngre än plexiglas som därför passar bättre som till exempel duschglas där man ofta vill ha stora bitar som lätt skulle bli ohanterliga om de var gjorda av vanligt glas. Nackdelen jämfört med glas är att plexiglas är mer repkänsligt och att vissa vanliga kemikalier som aceton och t-röd kan skada materialet.

Vanligt glas kan inte göras konkavt eller böjas hur som helst. Att istället välja plexiglas gör att man ofta får många fler möjligheter när det gäller form och design. Vissa avancerade flygplan har hela nospartiet i transparent plexiglas, det hade inte varit möjligt med vanligt glas. Man brukar alltid använda plexiglas vid konstruktion av hockeyrinkar som skyddar åskådare och skiljer dem från isen. En sådan rink krossas inte om den träffas av en hockeypuck efter ett hårt skott. Du kan ofta själv använda plexiglas om du tänkt glasa in en balkong eller en uteplats. Det har även gjorts försök med att konstruera avantgardistiska hus, helt i plexiglas. Hjälmvisir, rutor i polisbilar och billyktor är andra exempel på när det i regel är bättre att använda produkter gjorda av plexiglas än vanligt glas.

Ett material med goda egenskaper

Att använda plexiglas istället för vanligt glas innebär att man kan ta sig stora friheter när det gäller det estetiska uttrycket. Plexiglas kan nämligen formas och förekommer i många fler varianter än plana rutor. Om du ska bygga en fastighet är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna för hur du kan använda plexiglas. Det här är plast som trots att den är helt transparent kan göras så pass tålig att man utan problem kan stå och gå på den. Det är därför som plexiglas ofta används där kraven på säkerhet är höga. Som i offentliga akvarier och hockeyrinkar.

En stor fördel med att använda plexiglas som privatperson i mindre byggprojekt är att det är så lätt att hantera. Stora glasskivor kan väga så mycket att det helt enkelt inte är ett alternativ att utnyttja dem i konstruktioner. Om du istället väljer att satsa på plexiglas minskar transportkostnaderna och du kan själv utföra moment som du annars hade behövt hjälp med.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *